2021. október 30., szombat

B.Csűrös Emilia- Erdélyi Legenda (1942, Szent István Társulat) - Jelenlegi ára: 4 500 Ft

AKCIÓ !
az utolsó képen látható 6 db Szent István Társulat ifjúsági regény összértéke külön véve 26. 400 Ft lenne, de ha egyben kéred akkor csak 22. 900 Ft.
B. Csűrös Emilia- Erdélyi Legenda (1942, Szent István Társulat)
Györgyfi György rajzaival
Kiadó: Szent István Társulat
168 oldal
24 x 17 cm
Csűrös Emília, Bérczes Istvánné, B. Csűrös Emília (Dálya, 1897. október 5. – Budapest, 1970. szeptember 9. ) magyar ifjúsági író. Csűrös István nővére.
A nagyenyedi református tanítóképzőben szerzett oklevelet, a Cimbora Benedek Elek nevelte munkatársa, majd Kolozsvárt az Ellenzék és az Újság, később Nagyváradon az Erdélyi Lapok számára dolgozott. Írásait közölte A Hírnök, a Jóbarát, s az Új Cimbora is. Gyermekszíndarabjai és köszöntői, dalos játékai, ifjúsági regényei a nevelő célzatot a honszeretettel fűzték egybe, s szívesen újította fel az erdélyi hagyományokat.
1941-ben Magyarországra költözött, itt megjelent számos munkája közül kiemelkedett a Kisbaconi fenyőfák (Budapest, 1943) megható személyi emlékezése. Benedek Elek hozzá írt 30 levelét a Benedek Elek irodalmi levelezése : 1921-1929 (I. 1979) közölte.
Részlet a könyvből:
"Ébren van-e már?... "
A gyulafehérvári püspöki palota előtt bérkocsi állott meg. Ketten szálltak ki belőle, egy ünnepélyesarcú, feketeruhás férfi, meg egy fiatal leány.
A fiatal leány karján csipkés takaró alatt nagy csomag. Nem is ketten voltak, hanem hárman. A csipkék alatt egy pici élet szundikált, két virágszirom nagyságú öklöcskéjét gondterhelt homlokához szorítva.
A bejárat alatt hideg szél vágott végig rajtuk. Megyery Emma aggodalommal hajolt a gyermek fölé:
- Meg ne fázzék!...
A lépcsőkön - történelmi évszázadok néma és kopott tanuin -, szembe jött velük a püspök inasa.
- Jó reggelt, István! - köszönt elfogult hangon a feketeruhás férfi, - felkelt-e már a kegyelmes úr? Ébren van-e már?
Az öreg inas hangjában egy kis gúny is bujkált a tisztelet között, amíg felelte:
- Ébren van. Már misézett is. A nagyságos úrékat várja

Jelenlegi ára: 4 500 Ft
Az aukció vége: 2021-10-30 12:04 .